Wat is KAPLA?

Wat is KAPLA speelgoed?

De naam KAPLA is een afkorting voor KAbouter PLAnkjes, maar deze naam heeft weinig te maken met dit bouwmateriaal. Een ton KAPLA bevat 200 perfect afgewerkte grenenhouten plankjes van 8 x 24 x 120 mm. Op het eerste gezicht lijkt dat saai, maar zodra een kind de ton openmaakt en de heerlijke geur van het hout opsnuift en het gladde hout in de handen voelt, begint de verbeelding al te werken.

Het spelen met KAPLA is aan geen enkele regel gebonden en je hoeft de kinderen er ook niets bij uit te leggen, want – afhankelijk van de leeftijd – zal ieder kind er bouwwerken uit optrekken die een afspiegeling zijn van zijn of haar fantasie en creatieve vermogen.

Anders dan met de bouwsteentjes waar de elementen door middel van noppen aan elkaar blijven zitten, worden de KAPLA-plankjes zonder bevestigingsmiddelen gestapeld. Door de hoogwaardige afwerking blijven ze zeer stabiel liggen en zijn er ongekend hoge constructies mogelijk. De plankjes kunnen heel goed op hun smalle kant liggen en zo kun je bijvoorbeeld uit een hele ton een toren bouwen van 240 cm. hoog zonder dat hij omvalt, maar dan moet je wel zorgvuldig bouwen. Voor jonge kinderen is het een enorme ervaring om een toren te bouwen die ver boven hen zelf uitsteekt (en zelfs boven je ouders!).

Voor oudere kinderen is het een hele uitdaging om ingewikkelde architectonische constructies te bouwen. De voldoening ervan is zo groot, omdat in de eenvoud van het materiaal en de eenvormigheid van de onderdelen de schoonheid van het bouwwerk opgesloten ligt. De verhouding 1:3:15 van de plankjes zorgt dat de dikte van 3 op elkaar precies overeenkomt met de breedte van één, en dat 5 plankjes plat naast elkaar een perfecte vierkant vormen.
Acht platte plankjes naast elkaar maken een rechthoek van 120 x 192 mm. Deze verhouding van lengte en breedte, bekend als de Gulden Snede, wordt sinds de Renaissance al door schilders en architecten gezien als het toonbeeld van ultieme schoonheid.

Het waardevolle van KAPLA zit in het feit dat er spelenderwijs zo ontzettend veel vaardigheden in het kind worden aangesproken en daarmee ook ontwikkeld. De exacte maatvoering en de supervlakke afwerking van de plankjes stimuleert als vanzelf dat de bouwer heel precies en zorgvuldig wil werken. Zaten er nopjes aan de bouwstenen, dan zou zelfs een slordige bouwer een rechte muur kunnen bouwen. Het feit dat deze bevestigingsmiddelen ontbreken, houdt dus ook in dat de bouwer geconfronteerd wordt met de wetten van de mechanica en dat de zwaartekracht onverbiddelijk is wanneer deze wetten worden geschonden. Het is een permanent zoeken naar de juiste balans.

De eenvoudigheid van de plankjes staat borg voor een volkomen vrije fantasie van de bouwer. Er zitten geen bouwelementen in die al een voorgeprogrammeerde betekenis hebben. De al eerder genoemde bijna vanzelfsprekende schoonheid die KAPLA-bouwwerken krijgen, belonen den stimuleren de vrije creativiteit van de jonge (en volwassen) bouwer. Wanneer je naar een kind kijkt dat met KAPLA aan het bouwen is, valt op hoe geconcentreerd ze er mee bezig kunnen zijn en hoe lang ze er dan in opgaan, zonder besef van tijd of hun omgeving. Wanneer er sprake is van meerdere kinderen aan hetzelfde bouwwerk, ontkom je niet aan een goede samenwerking en verbale communicatie.

Hoewel er in veel kleuterklassen hele positieve ervaringen zijn opgedaan met KAPLA (op veel scholen in Frankrijk, waar de Nederlandse bedenker van KAPLA sinds de jaren 70 woont, is het overigens verplicht lesmateriaal), ligt de optimale leeftijd tussen de 7 en 14 jaar. Bij deze leeftijdsgroep zijn het ruimtelijk inzicht en de mogelijkheid om abstract en planmatig te denken, eerder eigenschappen die zich spelenderwijs laten ontwikkelen dan bij kleuters. Het is dat pubers hun interesses vaak naar andere gebieden verleggen, maar 14 jaar is zeker niet de bovengrens voor dit speelgoed, want – ouders die een ton KAPLA voor de kinderen kopen, hoedt u, voor u het weet bent u met uw kind aan de slag en voor wie is dat nou het leukst?

Eigenlijk is een ton KAPLA een ideaal cadeau voor het hele gezin. KAPLA is verkrijgbaar in verpakkingen van 11, 200, 280 en 1.000 plankjes (allen inclusief instructieboekje). Voor gevorderden zijn er doosjes van 2 x 20 plankjes in kleur verpakt met een mooi voorbeeldenboek. Er zijn 4 losse voorbeeldboeken te koop met verschillende thema’s (moeilijkheidsgradaties). KAPLA is verkrijgbaar in wel 12 verschillende kleuren, verpakt in mooie houten kistjes met 40 plankjes.

 

 

 

  ,


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *